Monday 10 July 2017

Vlakom do Bangkoku



(seriál "Epická Cesta 2017", čast 1., 10.07.17) Možno že sa mi to zdá byť romantické, keď možnosť ponúka skúšam cestu vlakom. Tentokrát som sa sa vybral z ostrova Samui, na Juhovýchode Thajska, do takmer 1400km vzdialeného mesta Chiang Mai na Severe. Jazda by celkom mala trvať 22 hodín. 


Cesta je cieľ
Cestu som rozdelil krátkou prestávkou v Bangkoku, pre regeneráciu v malebnom boutique hotely s bazénom priamo v jeho centre, hneď vedľa mestkého parku Benjakiti. Učelom je prejsť na prenajatých motorkách Yamaha MT-03 okruh dlhý 600km cez mestá Chiang Mai, Pai, Mae Hong Son a Mae Sariang s prejazdom cez najvyššiu horu Thajska, Doi Inthanon, vo výške 2565m.
(Fotka Wat Prathat Doi Suthep počas môjho predchádzajúceho pobytu v chráme v Chiang Mai v Decembri 2014.)

Ako sa dostať na vlak
Vraví sa, vlakom do Bangkoku z Koh Samui sa chodí zo stanice Surat Thani na pevnine, kde Surat Thani je hlavné mesto provincie, kam ostrov patrí. Pravda je "troška" iná. Vlaková stanica je v malom mestečku Phunphin. Stanica je približne 150km vzdialená od ostrova Samui a 15km od hlavného mesta Surat Thani. Dostať sa tam je výzva samotná. Na stanicu som vyrazil o 11:30, kde najťažšie je dostať sa z domu do prístavu v meste Nathon, ak sa chcem spolahnúť iba na verejnú dopravu. Ďalej ma čakala príjemná 90 minútová plavba trajektom na pevninu do prístavu Don Sak.
(Plavba trajektom Seatran. V pozadí ostrov Samui.)

V Thajsku je veľmi dobre vyriešené dopravné napojenie na hlavných uzloch a spolupráca jednotlivých súkromných dopravcov na frekventovaných uzloch. Preto z prístavu na pevnine Don Sak, dostať sa do hlavného mesta je jednoduché autobusom Phantip, kde lístok Vám predajú priamo v pokladni Seatran ešte na ostrove. Cena je 230THB za trajekt i autobus. Cesta trvá hodinu, autobus je klimatizovaný, čiže je v ňom zima. Ako kráčate uličkou po vystúpení z trajektu, odchytí si Vás milá pani, ktorá upúta Vašu pozornosť výkrikmi "Surát". Po kontrole lístka Vás nasmeruje na správny autobus.
(Autobus Phantip z Don Sak do Surat Thani.)

V Surat Thani odporúčam venovať svoju pozornosť autobusovej stanici "Talat Kased 1", odkiaľ chodí autentický lokálny autobus až na vlakovú stanicu v Phunphin. Prechádzajúci autobus zastaví na ulici v centre mesta tak, že stanicu budete vydieť na druhej strane ulice.
(Autobusová stanica v Surat Thani.)

Z lokálneho autobusu dýcha história, má drevenú podlahu, žiadnu klimatizáciu, zato stále otvorené okná i dvere a zopár neúnavnych velntilátorov. Je určený iba miestnym. 

(Autobus do Phunphin.)

Do Phunpin musí prekonať 15km, čo mu pri početných zastávkach trvá asi 45 minút. Jazda za 15THB Vám naozaj umožní spoznať miestny kolorit a priblíži Vám komunitu.
(Kupovanie lístka.)

V Phunphin nie je nič zaujímavé okrem vlakovej stanice. Dorazil som o 17:15 práve včas na ľahké občerstvenie. Vlak odchádza o 18:30.
(Vlaková stanica Surat Thani.)

Vzadu, pri prvom nástupišti na poschodí je útulná reštaurácia v retro štýle s príšernou kávou, zlým jedlom a diečtaťom za pokladňou, ktorá Vám za esspresso naúčtuje 300THB namiesto 60 s milím úsmevom. Odmenou Vám bude wifi heslo. Prípadne v okolí je zopár pouličných stánkov s chutnou polievkou za 40THB, bez wifi.
(Retro reštaurácia Coffe De' Tray.)

Cesta vlakom
Vhodné je cestovať do Bangkoku nočným vlakom v kupé 1. triedy. Cena je 1150THB. Kupé je čisté, klimatizované, s dvoma posteľami, toaletným umývadlom a tečúcou vodou. Vo vozni sú dve toalety, jedna s "thajským" záchodom a druhá s "európskym". V tej druhej je i sprcha s teplou vodou. Pokiaľ máte dobrú knihu a patnerku, na cestu Vám už naozaj nič nechýba. Ja mám oboje.
(Kupé prvej triedy pred ustlaním postele.)

Krátko po nastúpení príde k Vám stevard, privítať Vás a ustlať Vám posteľ. Tiež Vám donesie čisté uteráky. Za krátko ho nasleduje stevardka s ponukou jedálneho lístka. Dá sa objednať večera, raňajky, káva, čaj, nealko. Po výživnom občerstvení v retro reštaurácii sme si objednali iba raňajky. Viem že to nebude kulinársky zážitok, čo však môžu pokaziť na čaji a volskom oku?
(Príprava posteľe.)

Jazda je príjemná. Ubieha rýchlo. V tejto časti Thajska scenéria nie je zaujímavá. Okolo polnoci sa mi podarí zaspať, chvílu po tom čo sme opustili stanicu v Chumphorn. Tu pristúpilo zopár turistov cestujúcich najmä z Koh Tao. Mám dokonca pocit že trať je v lepšom stave. Vlak menej hrkoce ako naposledy. Na viacerých miestach bola trať strhnutá záplavami vo februáry tohto roka. Doprava, vlaková i automobilová bola úplne prerušená medzi Juhom Thajska a Bangkokom na niekoľko dní. Dnes je všetko fajn, mám to rád.
(Výhľad z nášho kupé na spln mesiaca ponad mihotajúcu sa džunglu.)

Prichod do Bangkoku
Vlak dorazí do Bangkoku o 6:30. Stevardka nás budí už o 5:30, prináša raňajky. Stíham ešte teplú sprchu a prezliecť sa. Som pripravený privítať nový deň, privítať Bangkok. Musím uznať, cestu nočným vlakom do Bangkoku milujem. Rozhodne ju však neodporúčam. Nie je najlacnejšia a s potrebnými dopravnými napojeniami je komplikovaná a trvá najdlhšie. Najrýchlešie je let priamo z Koh Samui, najlacnejšie a stále rýchlejšie je isť autobusom priamo z Koh Samui. Kompromis ceny a času je let z letiska Surat Thani. Cestovať vlakom je srdcová záležitosť.
(Privítanie v Bangkoku.)

V Bangkoku je už všetko jednoduché. Pod vlakovou stanicou je priamo zastávka metra MRT, Hua Lamphong. Odkial smerujeme do centra Bangkoku na Sukhumvit street, časť Asoke. Je 8:15, batožinu mám zloženú na hotely a vyrážam si zabehať svojich ranných 5km do Benjakiti Parku. Rovnako príjemný deň želám aj Vám.
(Vlakom zo Surat Thani do Chiang Mai.)


Veľa štastia, Andrej :)




















No comments:

Post a Comment

S batohom do Thajska - Phangan, Tao a Bangkok

(seriál "S batohom do Thajska", časť 2., 03.09.17) Príbeh silnej štvorky pokračuje na ceste cez Phangan, Koh Tao do Bangk...